Yhteistyöilta Villa Pentryssä pe 15.11.2019

OAJ:n Espoon ja Kauniaisten paikallisyhdistys järjesti pe 15.11. 2019 yhteistyöillan poliittisille päättäjille sekä virkamiehille Villa Pentryssä Espoossa. Paikalle saapuivat mm. kansanedustaja Inka Hopsu, opetus- ja varhaiskasvatuksen puheenjohtaja Marika Niemi, opetus- ja varhaiskasvatuksen varapuheenjohtaja Pinja Nieminen sekä Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen päällikkö Virpi Mattila.


Espoon seudun Lastentarhanopettajat ry:n puheenjohtaja Merja Laitinen totesi puheenvuorossaan, että voisiko alan houkuttelevuutta ja alalla pysymystä vahvistaa pääkaupunkiseudun kuntien erillisten palkankorotusten oheen myös tieto siitä, että kaupunki pitää myös huolen opettajien jaksamisesta.

Saman huolen opettajien jaksamisesta jakoivat myös muidenkin opettajaryhmien edustajat. Varsinkin perusopetuksen puolella oleva kuusituntinen KIKY -lauantaityöpäivä on koettu raskaaksi.

Espoon musiikkioppilaitoksen edustaja Tarja Koskinen totesi, että musiikkioppilaitoksilla ei ole yhteistä suurta huolta. Työ jatkuu uusiin opetussuunnitelmiin totutellessa.Viime vuonna teimme kaikki Opetushallituksen ohjeistamina uudet ops:t  eivätkä kaikki uudistukset  ole ihanteellisia soitonopetuksen kehittämistä ajatellen. Työssä jaksamiselle tulee haasteita.
Rahoitus tällä erää on kaiketi selvillä. Mutta kun taideoppilaitoksia tarkastellaan, herää usein kysymys, miksi musiikkia rahoitetaan hyvin ja aina löytyy joku taho joka haluaisi lähteä purkamaan nykyistä, hyvin toimivaa järjestelmää. Tällä erää päädyttiin siihen, että jatketaan hyvää toimintaa. Mutta uusia epäilijöitä tulee varmasti. Musiikkioppilaitoksia perustettiin 60- luvulla ympäri Suomea ja nyt ne ovat vakiintuneita instituutioita. Opettajat ovat tänä päivänä kaikki päteviä ja asiansa osaavia ammattilaisia. Soitto-opintojen lisäksi opettajilla on vahvat pedagogiset opinnot. Espoon musiikkioppilaitoksen suurin huoli on lähestyvä kulttuurikeskuksen remontti ja samoihin aikoihin ajoittuva Kelloseppätalon purku. Toisin sanoen lähes kaikki toimitilamme katoavat joksikin aikaa. Korvaavia tiloja etsii rehtorimme johdolla EMO:n johtokunta.

Varhaiskasvatuksen lainsäädännön uudistus astui voimaan 1.9.2018. Lainsäädännön tavoitteena on vahvistaa päiväkodeissa toteutettavan varhaiskasvatuksen sisältöjä, toimintaa, laatua ja pedagogiikkaa. Varhaiskasvatuslain keskeisiä uudistuksia ovat lapsen edun ensisijaisuus sekä henkilöstörakenteen muutos. Laki lisää opettajien määrää päiväkotien ryhmissä. Tämän hetken haaste on kuitenkin pula kelpoisuusehdot täyttävistä varhaiskasvatuksen opettajista. Pääkaupunkiseudulla on satojen varhaiskasvatuksen opettajien vaje. Alalle harkitsevat kokevat, että palkka ei vastaa työn vaativuutta.

Opettajien ja alan esimiesten työhyvinvoinnilla on valtava merkitys koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen laadulle sekä koko yhteiskuntamme sivistykselle ja hyvinvoinnille. Työhyvinvoinnin lukuvuoden aikana OAJ:n #työhyvinvointihaaste nostaa esiin työnantajia, jotka sitoutuvat pitämään nykyistä paremmin huolta opettajien ja alan esimiesten työhyvinvoinnista. Haasteen on vastaanottanut tähän mennessä 64 kuntaa, Espoo oli ensimmäisten kuntien joukossa. Työantajahaasteessa kerätään tietoa konkreettisista hyvinvointiteoista ja keinoista, miten tartutaan epäkohtiin. https://www.oaj.fi/arjessa/tyohyvinvointi/




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jäsenillat 2024

OAJ Espoon ja Kauniaisten paikallisyhdistys (EKPY) järjestää syksyllä 2024 kolme jäseniltaa.  Jäsenemme voivat ilmoittautua vain yhteen: MA...