Kannanotto Espoon talouden sopeutukseen

Lähetetty Espoon kaupungin hallituksen jäsenille sekä valtuustoryhmien puheenjohtajille pe 30.8.2019

OAJ:N ESPOON JA KAUNIAISTEN PAIKALLISYHDISTYKSEN KANNANOTTO TALOUDEN SOPEUTUKSEEN LOPPUVUONNA 2019

Espoossa on virkamiestyönä alettu valmistella talouden sopeutusta loppuvuodelle 2019. Koulujen esimiehille on myös annettu ohje, jonka mukaan oppilas- ja opiskelijakohtaisista kuluista olisi karsittava loppuvuoden aikana 58 €/oppilas.
Espoon kaupungin budjetin hyväksyvät kuitenkin kaupungin poliittiset toimielimet, joten virkamiehet eivät tällaista asiaa voi päättää. Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta kokoontui keskiviikkona 28.8.2019 todeten, että sen alaiset tulosyksiköt ovat pysyneet vuodelle 2019 asetetussa budjetissa. Lautakunta siis edellytti, ettei mahdollisia säästötoimia kohdisteta lasten- ja nuorten palveluihin, ja että opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalla on käytössä valtuuston vahvistama budjetti vuodelle 2019.
Mikäli lasten ja nuorten palveluihin kohdistettaisiin virkamiesvalmistelussa esitetyn kokoinen säästö, se tarkoittaisi sitä, että koulujen olisi varmasti koskettava yksiköiden perustoimintoihin, koska koulujen budjetin leijonanosan muodostavat opetuksen kustannukset. Oppikirjat on tälle vuodelle jo ostettu, ja koululaisten pitää saada lounaansa,  jolloin lähes ainoaksi säästökohteeksi muodostuvat oppitunnit. Jos niistä leikataan, opetus vaarantuu, kun lukujärjestykset menevät uusiksi. Lukioissa tällä voi olla vaikutusta jopa ylioppilaskirjoitusmenestykseen, sillä jo nyt varsin suuria 30-40 opiskelijan pakollisia kursseja voi tuskin enää suurentaa ryhmiä lopettamalla.  Lukuvuosisuunnitelmat on tehty. Näin nopealla aikataululla tulevat toimenpiteet tuovat isoja haasteita opetuksen järjestämiselle uuden opetussuunnitelman mukaan. Lisäksi säästöesitys kohtelee kouluja epätasa-arvoisesti.
EKPY on huolissaan siitä, että säästöt vaarantavat opettajien työhyvinvointia. Olemme saaneet jo aiemmin yhteydenottoja siitä, että opettajien työnkuorma on kasvamassa kohtuuttomaksi. Nyt esillä olevat säästöt kohdistuvat käytännössä kokonaan henkilöstöön. Työn kuormitus tulee siis väistämättä kasvamaan, kun työtä tehdään niukemmin resurssein. Pelkäämmekin työstä johtuvien poissaolojen määrän kasvun jatkuvan. Nämä työperäiset poissaolot mitätöivät hyvin helposti koko tavoitellut säästöt.

Espoon halu olla opetuksen edelläkävijä (Espoo tarina) vaarantuu monilla tavoin sopeuttamisten myötä.
OAJ:n Espoon ja Kauniaisten paikallisyhdistys toivoo, että kaupunginhallitus noudattaa opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan lausumaa ja pidättäytyy näistä jättimäisistä sopeutuksista, jotta lasten ja nuorten palvelut Espoossa pystytään edelleen takaamaan.

Espoossa, 30.8.2019

Antti Piiroinen, puheenjohtaja OAJ:n Espoon ja Kauniaisten paikallisyhdistys, EKPY
Anu Vilkki, puheenjohtaja, OAJ:n Espoon ja Kauniaisten opettajien ammattiyhdistys, EKOAY
Pamela Leka, ordförande, Esbo-Grankulla lärarförening, EGL
Merja Laitinen, puheenjohtaja, Espoon seudun Lastentarhanopettajat ry, ELY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielenilmaus Läkkitorilla Leppävaarassa

Tervetuloa JUKOn, JHLn ja JYTYn järjestämään mielenilmaukseen LÄKKITORILLE, Leppävaaraan (ostoskeskus Selloa vastapäätä, radan toisella puol...